Főételek

Çiğ köfte (csi köfte) – nyers bulgur fasírt

(Forrás: Krumpli Dóritól)

Recept Dóri leírása szerint:

Hozzávalók:

250 g bulgur
3-4 g fokhagyma (aprítva, vagy por)
1 ek őrölt paprika vagy por
1 tk chili pehely
1 tk őrölt római kömény
½ citrom leve 
1 dl olivaolaj
1 tk bors
1 hagyma, nagyon picire aprítva
1 csokor petrezselyem
2 ek paradicsomsűrítmény (vagy mehet bele akár egész)
1 tk kakukkfű
1 tk - 0,5 dl fanyar gyümölcs leve (szömörce, gránátalma)
2 tk só
? víz

 

Elkészítés:

 

A bulgurt nem kell megfőzni, az összetevőket csak össze kell keverni. Igény szerint kell hozzáadni vizet. Ragacsosnak kell lennie, hogy egyben maradjon, ezért kellenek a kül. méretű szemcsék. A tálaláshoz salátalevél javallott, ill. jó magyar retek. A citrom kötelező!
Igény szerint akár tortillába tekerve is nagyon ízes!

Tricolor quinoa sült padlizsánnal, borsószósszal

(Forrás: www.edenpremium.hu - GasztrOrsi receptek)

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 80 g trikolor quinoa
  • 1 közepes padlizsán (2 végét levágva 295g)
  • 110 g mirelit zöldborsó
  • 1 gerezd fokhagyma (tisztítva 6,2g)
  • Parajdi só ízlés szerint
  • 1 evőkanál sómentes ételízesítő 4,5g)
  • őrölt színes bors ízlés szerint
  • 1 evőkanál kókuszolaj (8g)

Elkészítés:

A quinoát mossuk át forró víz alatt, majd főzzük készre dupla mennyiségű sós vízben fedő alatt lassú tűzön körülbelül 10-15 perc alatt. Tovább 10 percig fedjük le teljesen. Közben pároljuk meg a zöldborsót, majd tegyük turmixban a fokhagymával. Sózzuk, borsozzuk és dolgozzuk össze annyi vízzel, amennyi félig ellepi. Ha túl sűrű hígíthatjuk még. A padlizsánt kenjük meg vékonyan kókuszolajjal, sózzuk, borsozzuk és süssük készre sütőpapíros tepsin 180 fokos sütőben alsó-felső sütéssel 20 percig az egyik oldalán, 15 percig a másikon.

1 adag átlagos tápértéke:

Energia: 1202 Kj / 290 kcal
Zsír: 7 g
Szénhidrát: 41,8 g
Rost: 11.2 g
Fehérje: 11,8 g

Vöröslencse főzelék vegán "fasírttal"

Hozzávalók 4 személyre a főzelékhez:

  1. - 3 evőkanál olívaolaj
  2. - 1 közepes fej vöröshagyma
  3. - 1 teáskanál só
  4. - 3 csipet fehérbors (őrölt)
  5. - 1 teáskanál mustár
  6. - 2 db babérlevél (friss, vagy szárított)
  7. - 500 g vörös lencse (száraz)
  8. - 1200 ml víz
  9. - 2 kanál vegán "tejföl"
    Elkészítés:
    A vörös lencsét hideg vízben többször, alaposan átöblítjük. Az apróra vágott vöröshagymát elkezdjük dinsztelni az olíva olajon, majd sózzuk, borsozzuk. Ha a hagyma megpuhult, hozzáadjuk a mustárt, majd felöntjük vízzel. Beletesszük a babérleveleket és a vörös lencsét. Alaposan összekeverjük, majd kb 10 perc alatt, közepes lángon készre főzzük. Ha túlságosan elfőné a levét, akkor vízzel pótoljuk, de valószínűleg nem lesz rá szükség. Az elkészült főzeléket lehúzzuk a tűzről, apránként hozzákeverjük a vegán tejfölt, majd még egyet forralunk rajta.

Hozzávalók 4 személyre a főzelékhez

- 1 csomag Ataisz "fasírtpor"

- 300 ml víz

- kókuszolaj a sütéshez

A csomagoláson feltüntetett módon összekeverjük a "fasírt" alapot a vízzel, formázzuk és készre sütjük. A főzelékkel együtt tálaljuk.

 

Fűszeres hajdinával töltött gomba tricolor quinoával

(Forrás: www.edenpremium.hu - GasztrOrsi receptek)

Hozzávalók 2 adaghoz:

-6 db közepes csiperkegomba

-60 g hajdina

-1-2 teáskanál Himalaya só ízlés szerint

-1 evőkanál sómentes ételízesítő

-1 teáskanál őrölt fekete bors

-2 teáskanál fokhagyma granulátum

-2 evőkanál gluténmentes sörélesztő pehely

-50 g tricolor quinoa

Elkészítés:

A gombákat alaposan megmostam, kiszedtem a törzsüket, sütőpapíros tepsire tettem őket és picit megsóztam mindegyiket. A hajdinát és a tricolor quinoát alaposan átöblítettem forró víz alatt, majd fedő alatt alacsony lángon dupla-dupla mennyiségű sós vízben készre főztem őket. A hajdinának 15 perc, a quinoának 12 perc kellett. A quinoát lefedtem teljesen, a hajdinát belekanalaztam a gombákba és megszórtam sörélesztő pehellyel. Előmelegített sütőben alsó-felső sütéssel 180 fokon körülbelül 35 percig sütöttem.

1 adag átlagos tápértékei számításom szerint:

Energia: 1350 Kj / 322 kcal
Zsír: 3,4 g
Szénhidrát: 48 g
Rost: 12 g
Fehérje: 23 g

 

Vegán Bundáskenyér

(Forrás: www.mindmegette.hu)

Hozzávalók:

  • teljes kiőrlésű kenyér (a só- és élesztőmentes nem szív magába annyi zsiradékot!)
  • sárgaborsó- vagy csicseriborsóliszt (nekem sárgaborsó volt)
  • őrölt mustármag
  • bors
  • kurkuma
  • római kömény (vagy bármi egyéb, ami szimpatikus a számodra)
  • olaj

Elkészítés:

A lisztből, kevés vízből és a fűszerekből sűrű masszát készítünk, olyasmit, mint a palacsintatésztáé, s ebbe forgatjuk bele a kenyérszeleteket, majd az olajban kisütjük.

Vegán chilis bab

(Forrás: www.nosalty.hu)

(Forrás: nosalty.hu)

hozzávalók 4 adag

  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 50 dkg fejtett bab (itt konzerv bab, felesben vörös és fekete)
  • 10 dl paradicsomszósz
  • 1 db zöldpaprika (nagy)
  • 40 dkg csemegekukorica
  • 1 db babérlevél
  • 1 ek cukrozatlan kakaópor (vagy jónéhány kocka 60-70%-os étcsoki - ha ezt nem mered beletenni, bele se kezdj)
  • 0.5 kk fahéj (őrölt)
  • 1 db chili (vagy cayenne bors, ami ugye nem bors, hanem őrlemény...)
  •  ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • koriander ízlés szerint (a tálaláshoz)

Elkészítés

  1. Ha nem konzerv babot használunk, szokásos menetben egy éjszaka áztatás.
  2. Vágjuk a hagymát kockára vagy csíkokra, tök mindegy. Pirítsuk olajon sóval, amíg fonnyadni nem kezd. Mehet rá a fokhagyma és a chili. Öntsük rá a babot, és öntsük fel annyi vízzel, amennyi épp ellepi. Tegyük bele a babért, borsot, és fedő alatt főzzük félpuhára.
  3. Ekkor mehet bele a paradicsom és és a felkockázott paprika. Ha konzerv babbal készítjük, a hagymás pontnál csak öntsük rá a babot a hagymára a paradicsomszósszal. Fűszerezzük, kóstoljuk.
  4. Rotyogtassuk vagy fél órát - vagy ugye amíg a bab megpuhul -, majd az utolsó 10 percben csapjuk hozzá a kukoricát.
  5. Korianderrel meghintve fogyasszuk - ha valaki szereti. Meg friss tortillával - nagyzolás helyett meg mehet a friss kenyér vagy rizs, ha valaki nagyon dugig akar lakni.

 

Rakott Cukkini Kölessel És Vegán “Sajtkrémmel”

(Forrás: www.veganinja.hu)

Vegán sajtkrém hozzávalók:

1 közepes fej vöröshagyma
3 nagyobb répa
2 nagyobb krumpli
2 evőkanál kókuszolaj
3 evőkanál sörélesztőpehely (gluténmentes változata is van)
1 kicsi gerezd fokhagyma
1 teáskanál füstölt pirospaprika (sima paprika is jó)
2 teáskanál natúr ételízesítő

bors
fél citrom kifacsart leve

A hagymát, répát és krumplit megpucoljuk, kisebb darabokra vágjuk (úgy gyorsabban megfő). Egy lábasba tesszük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, sóval, borssal és ételízesítővel, és a fokhagymanyomóval kinyomott fokhagymával megfőzzük, közepes lángon, fedő alatt.

Amikor kész, a főzővíz kb. felét leöntjük róla egy tálba, és félretesszük, mert a végén még kellhet.

Hozzáadjuk a kókuszolajat, a sörélesztőpelyhet, a citrom levét és a füstölt paprikát (ha sima pirospaprikát használunk, akkor a füstölt íz nyilván nem lesz jelen, de úgy is finom). Botmixer segítségével krémesítjük, és ha túl szilárd, a főzővízzel, és/vagy némi extra kókuszolajjal hígíthatjuk. Ebben az esetben jobb, ha kicsit szilárdabb és egy kicsit darabosabb, de ha pl. mártogatós szósznak készítjük valamikor máskor, akkor lehet hígabb, és sokkal simább is.


Hozzávalók a fokhagymás cukkinihez:

fél kg fagyasztott vagy friss cukkini karikázva
fél doboz növényi tejszín (pl. zabtejszín)
2 dl édesítetlen növényi tej (pl. zabtej)
2 evőkanál zabliszt (kukoricakeményítő is megfelel)
2 gerezd fokhagyma

A cukkinit némi sóval és pici vízzel feltesszük párolódni kis lángon, lefedve. Időnként kevergessük meg. 5 perc után nyomjuk rá a fokhagymát a nyomóval, és keverjük el. Főzzük tovább fedő nélkül.

Mikor már áttetszőek a szeletek, öntsük rá a növényi tejszínt, sózzuk meg. A zablisztet (vagy keményítőt) tegyük bele egy kisebb, jól záródó tárolóba, pl. befőttes üvegbe, és öntsük hozzá a zabtejet, majd rázzuk össsze alaposan. Adjuk hozzá a cukkinihez, és keverjük el. Gyakran kevergessük, mert hamar besűrűsödik, ekkor elkészült a cukkinis rétegünk. A cukkini gyorsan megfő, de nem szükséges teljesen puhára főznünk, mivel a sütőben még tovább fog puhulni.


Hozzávalók a köles réteghez:

20 dkg (kb. 4 dl) köles
kb. 6 dl víz

fél citrom leve
kb. 2dl zabtej

A kölest általában háromszoros mennyiségű folyadékban szoktuk megfőzni, de mivel most nem kell teljesen puhára főzni, mivel sütőben fog megsülni, így a kb. 4 dl kölest a vízzel és a zabtejjel (más növényi tej is jó) összesen 8 dl folyadékban főzzük félpuhára. Még főzés előtt sózzuk is, és ha szeretjük a kaprot, mehet bele az is. Ha elfőtt, levesszük a tűzről, és mikor már picit kihűlt, hozzáadjuk a citromlevet.


Hozzávalók a többi réteghez:

2 fej hagyma
1 evőkanál kókuszolaj

2 érett paradicsom
2 evőkanál napraforgómag
pár szelet növényi sajt


Rétegezés:

Alulra megy a párolt hagyma, rá a köles réteg, arra pedig a cukkinis-tejszínes réteg. Erre a textúra miatt rászórjuk a napraforgómagot (meg is piríthatjuk előtte, de nem fontos), és erre kerül vastagon a sajtszósz. A tetejére rákarikázzuk a paradicsomokat, és a növényi sajt szeleteket.

200-250 fokon (nagy lángon) 20-25 perc alatt készre sütjük.

 

Vegán töltött édeskáposzta

(Forrás: www.edenpremium.hu - GasztrOrsi receptek)

Hozzávalók 6 adaghoz:

A töltelékhez:

  • 100 g hajdina
  • 100 g gluténmentes zabpehely
  • 1 fej vöröshagyma (tisztítva 70,4 g)
  • 1 evőkanál kókuszolaj
  • 5 gerezd fokhagyma (tisztítva 16,5 g)
  • 1 evőkanál útifű maghéj liszt 5 g
  • Parajdi só ízlés szerint
  • őrölt fekete bors ízlés szerint
  • őrölt fűszer kömény ízlés szerint
  • 1 teáskanál füstölt őrölt fűszer paprika
  • 1 evőkanál csemege őrölt fűszer paprika
  • 1 közepes káposzta (tisztítva torzsáját kivágva 1.700 g)
  • Parajdi só ízlés szeint
  • őrölt fűszer paprika ízlés szerint
  • őrölt fekete bors ízlés szerint
  • egész tarka bors ízlés szerint
  • 2-3 babérlevél
  • őrölt fűszerkömény ízlés szerint
  • 1 fej vöröshagyma (tisztítva 131,6 g)
  • 3 evőkanál gluténmentes zabliszt

Elkészítés:

Töltelék:

A hajdinát alaposan mossuk át forró folyó víz alatt, majd kétszeres mennyiségű sós vízben alacsony fokozaton,fedő alatt főzzük meg félig 10 perc alatt, majd fedjük le teljesen. A zabot öntsük fel kétszeres mennyiségű sós vízzel, majd főzzük addig alacsony fokozaton, amíg nem szívja fel az összes vizet. Ez körülbelül 2-3 perc. Addig pirítsuk meg az apró kockára vágott vöröshagymát kókuszolajon. Amint langyosra hűltek keverjük össze mindet és adjuk hozzá a fűszereket is.

A káposzta:

Abáljuk meg forrásban lévő vízben a torzsájától eltávolított káposztát 5 percig, majd öblítsük át hideg vízzel. Szedjünk le róla 10-15 db levelet, a többit vágjuk apróra. Töltsük meg a káposztát, majd sorakoztassuk egy edényben a következő sorrendben: Apró káposzta, vékony karikákra vágott hagyma, fűszerek, 1,5 evőkanál zabpehely liszt, erre jöhetnek a töltelékek, majd ismét apró káposzta, hagyma, fűszerek, zabpehely liszt. Öntsük fel annyi vízzel, hogy félig ellepje, majd alacsony fokozaton fedő alatt főzzük körülbelül egy óra hosszáig. Akkor jó, amikor az aprókáposzta teljesen megpuhult.

Lencse és feketebab alapú növényi hurka

(Forrás: www.bulkshop.hu)

Gluténmentesen elkészíthető, vegán életmódba illeszthető főétel.

A fűszerkeverék hozzávalói:

1 kávéskanál kakukkfű
3 kávéskanál pizzafűszer keverék
1 kávéskanál őrölt kömény

1 kávéskanál szárított majoránnalevél
1 lapos evőkanál pirospaprika por
himalája só ízlés szerint (a miszó már sós)

A lencsehurka hozzávalói: 

1 bögre száraz barna lencse + kétszeres mennyiségű víz a főzéshez
1/2 bögre jázminrizs
2 evőkanál sótlan, szárított ételízesítő / 1 liter zöldséglé felezve
1-2 babérlevél
1 evőkanál miszó
2 evőkanál étolaj
1 nagyobb lilahagyma fele + 2 evőkanál étolaj a pároláshoz
1 evőkanál hántolt kendermag / 2 evőkanál őrölt lenmag / párolt, lecsöpögtetett gomba (kb. 10 dkg)
a fűszerkeverék fele
só ízlés szerint (a miszó már sós)

A feketebab hurka hozzávalói:

1 bögre feketerizs + kétszeres mennyiségű víz a főzéshez
1 evőkanál sótlan, szárított ételízesítő / 0.5 liter zöldséglé
1 feketebab konzerv leszűrve
1 nagyobb lilahagyma fele + 2 evőkanál étolaj a pároláshoz
1 evőkanál hántolt kendermag / 2 evőkanál őrölt lenmag
1 evőkanál miszó
a fűszerkeverék fele
1-2 babérlevél
só ízlés szerint (a miszó már sós)
1 púpos kávéskanál burgonyakeményítő / más keményítő (ez tölti be a tojás szerepét)

 

 

 

Honlap készítés