Pizzák, piták, gyrosok

Gyros pitában

(Forrás: www.edenpremium.hu - GasztrOrsi receptek)

Ezúttal a híres görög konyha legrangosabb finomságát, a gyrost készítettem el „Bake-Free mód”-ra. Nálam ez jelenti a könnyedséget és gyorsaságot egyben, amit ezek a csodás lisztkeverékek nyújtanak. Még a bonyolultabb fogások is új értelmet nyernek velük. Az a legjobb a gyrosban, hogy mindenki úgy variálhatja a belevalókat, ahogyan csak szeretné, ezért a tölteléket csak megemlítés szintjén írom le. A Bake-Free pita adott, én most vegyes salátával, vörösbabbal töltöttem, fűszeres kókusztejszínnel csorgattam és végül vegán növényi sajttal egészítettem ki. Aki szeretné kiegészítésként sült krumplit is készíthet hozzá. Lássuk hát a pofon egyszerű mindenmentes pita receptjét!

Hozzávalók 2 darab pitához:

  • 125 g Bake-Free házi kenyér lisztkeverék 
  • 155 g langyos víz körülbelül 40 fokos
  • 3 g Himalája vagy Parajdi só
  • 1 kávéskanál eritvia (1,5 g)

Elkészítés:

Keverjük össze a hozzávalókat és osszuk 2 egyforma részre. Száraz felületen nyújtófával formázzunk belőlük 16-17 cm-es körülbelül 1 cm vastagságú köröket. Szurkáljuk meg villával és szilikonos sütőpapíros tepsin pihentessük 10 percig. Közben melegítsük elő a sütőt 200 fokra alsó-felső programmal. Süssük készre 20-25 perc alatt.

 

 

Pizza

(Forrás: www.edenpremium.hu - GasztrOrsi receptek)

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 125 g Bake Free házi kenyér lisztkeverék
  • 2 g Eden premium Himalaya, vagy parajdi só
  • 1 teáskanál pizza fűszerkeverék ízlés szerint
  • 1 evőkanál oliva olaj
  • 155 g meleg víz körülbelül 40 fokos

A feltéthez:

  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • 2 csipetnyi füstölt őrölt fűszerpaprika
  • 2 csipetnyi pizza fűszerkeverék
  • 1 fej csiperke gomba
  • 1 marék fagyasztott kukorica felengedve
  • 1 kisebb fej lilahagyma
  • ízlés szerint hegyes erős paprika
  • vegán, növényi sajt

Elkészítés:

Keverjük össze a tészta hozzávalóit és gyúrjuk jól át. Osszuk 2 egyforma részre és száraz felületen nyújtsuk mindkettőt 17 cm átmérőjű körre. Tegyük szilikonos sütőpapírral kibélelt tepsire és hagyjuk állni 10 percig. Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra alsó-felső sütéssel. Amint letelt a 10 perc szurkáljuk meg villával a tésztákat és kenjük meg a sűrített paradicsommal. Szórjuk meg a fűszerkeverékkel és a füstölt paprikával, majd tegyük rá a szeletekre vágott gombát, lilahagymát és a kukoricát, erős paprikát is. Tegyük a sütőbe 25 percre, majd szórjuk meg a sajttal és tegyük vissza további 5 percre, hogy ráolvadjon.

 

 

Brokkolis Szafi Reform pizzatészta 

(Forrás: Szafi receptek blog, A recept készítője: Martina)

(gluténmentes, tejmentes, szójamentes, élesztőmentes)

Hozzávalók:

  • 15 dkg főtt, összetört brokkoli
  • 15 dkg Szafi Reform Paleo Nyújtható Sós Lisztkeverék
  • 1 db M-es tojás
  • 1 tk. (olvasztott) kókuszolaj

Elkészítés:


Szilikonos sütőpapíron ellapítottam és kb. 10 percig 150°C-on, majd 10 percig 180°C-on sütöttem.

Feltét: light sajt, csirkemell sonka, kukorica, spenót, és paradicsom.

 

Tortilla

(Forrás: www.edenpremium.hu - GasztrOrsi receptek)

 

Hozzávalók 2 db-hoz:

  • 60 g Bake-Free palacsinta lisztkeverék
  • 3 g Himalaya vagy Parajdi só
  • 130 g víz
  • 2 mokkáskanál mindenmentes pizza fűszerkeverék
  • 2 g kókuszolaj a sütéshez

A szószhoz:

  • Coco4me kókusztejszín
  • Himalaya vagy Parajdi só
  • mindenmentes pizza fűszerkeverék ízlés szerint

Elkészítés:

Melegítsük elő a palacsinta sütőt. Keverjük össze a hozzávalókat és süssünk belőle 2 darab palacsintát. A kókusztejszínt keverjük össze a fűszerekkel. Töltsük meg tetszőleges töltelékkel, csorgassuk rá a szószt és szórjuk meg növényi sajttal.

1 db tortilla átlagos tápértéke üresen:
116 kcal, 21 g szénhidrát, 3 g rost, 3,8 g fehérje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Honlap készítés