Rágcsálnivalók

Fűszeres sült csicseriborsó

(Forrás: kép- www.vitalmagazin.hu,recept- www.nosalty.hu)

A csicseriborsó csodaborsó. Semleges ízének köszönhetően számtalan módon elkészíthető, emelett kiemelkedően magas folsav-, rost- és mangántartalommal büszkélkedhet. Vasban, rézben, cinkben és magnéziumban sem szűkölködik. Kiváló proteinforrás. Glikémiás indexe alacsony, ezért cukorbetegséggel és inzulinrezisztenciával küzdők számára kifejezetten ajánlott.

hozzávalók / 1 adag

A csicseriborsóhoz

  • 40 dkg konzerv, vagy száraz csicseriborsó (a száraz csicseriborsót 1 napig áztatni szükséges)

A sós ízesítéshez, tetszés szerint bármit

  •  ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 1 ek napraforgó olaj (vagy fűszerolaj, szezámolaj)
  • füstölt pirospaprika ízlés szerint (vagy chili)
  • fokhagymapor ízlés szerint (vagy fokhagymás só)
  • curry por ízlés szerint
  • 1 dl paradicsomlé (ízlés szerint)
  • 1 teáskanál barna cukor (ízlés szerint)
  • rozmaring ízlés szerint
  • bazsalikom ízlés szerint
  • oregánó ízlés szerint
  • kínai ötfűszer-keverék ízlés szerint
  • mustármag ízlés szerint (őrölt)
  • provence-i fűszerkeverék ízlés szerint

Az édes ízesítéshez, tetszés szerint bármit

  • fahéj ízlés szerint
  • szerecsendió ízlés szerint
  • gyömbér ízlés szerint
  • 1 teáskanál méz
  • 2 csepp juharszirup

elkészítés

  1. Előmelegítjük a sütőt.
  2. Amennyiben száraz csicseriborsót használunk, előző nap beáztatjuk bő vízbe, és másnap 2 tenyerünk között sodorgatva ledörzsöljük a héjukat, leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük.
  3. Ha konzervet vásároltunk, leöntjük a levét, átöblítjük vízzel, és alaposan lecsepegtetjük.
  4. Sütőtepsi aljára rendezzük egy rétegben, a fölösleges vizet papírtörlővel leitatjuk.
  5. A borsóra öntjük az olajat (csak néhány evőkanálnyi a borsó mennyiségétől függően!), a fűszereket és a sót, és jól összeforgatjuk úgy, hogy a fűszeres köntös mindenhol egyenletesen fedje a szemeket.
  6. Ha édes változatra fájna a fogunk, akkor mézben, agávé vagy juharszirupban forgatjuk meg a borsókat sütés előtt.
  7. 30-40 percig sütjük, vagy addig, ameddig szép aranybarnára pirulnak.
  8. Sütés közben minden 10 percben forgassuk át a szemeket, hogy minden oldaluk szép piros és ropogós legyen.
  9. Mielőtt nekiesnénk a ropogtatásnak, hagyjuk teljesen kihűlni.
  10. Légmentesen záródó edényben egy hétig eltartható.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
Honlap készítés