Tésztaételek

Vegán Bolognai:

 

Hozzávalók 3 főre:

- 300 g Óföldeáki durumtészta

- 100 g Vegabond búza alapú húspótló granulátum

- 1 üveg Dolmio Bolognai mártás

- Green Vie cedar ízű sajthelyettesítő

- kókuszolaj a pirításhoz, tészta főzéséhez

 

Elkészítés:

A húspótló granulátumot kókuszolajon enyhén megpirítjuk és fél dl vízzel felöntjük. Hozzá adjuk a Dolmió mártást és összeforraljuk, majd félre tesszük.

A tésztát bő sós-olajos vízben megfőzzük, öblítjük, lecsepegtetjük. 

Tálaláskor a tésztára helyezzük a mártást és a reszelt növényi sajttal díszítjük, szórjuk.

Spenótos tészta csirkemellel, vagy gombapörkölttel

 

Hozzávalók 2 személyre:

  • 2 db csirkemell, vagy 300 g champion gomba
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 0.5 db paradicsom
  • 0.5 db zöldpaprika
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • majoranna ízlés szerint
  • fűszerpaprika ízlés szerint
  • 100 g natúr joghúrt (vegán joghúrt)
  • 1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
  • 2 ek kókuszolaj

     - 300g Óföldeáki spenótos orsótészta

  1. Az olajon megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot és paprikát. (Tulajdonképpen egy mini lecsós alapot készítünk.)
  2. Félrehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával. Rátesszük a megmosott husikat vagy gombát és annyi vizet öntünk rá, hogy majdnem ellepje.
  3. Visszatesszük a tűzre, sózzuk, borsozzuk,megszórjuk majorannával és fedő alatt puhára főzzük. Gomba esetén a főzési idő 10-15 perc.
  4. A joghurtba belekeverjük a lisztet, és besűrítjük vele a pörköltünket. Megvárjuk, míg jól összeforr és már kész is. 
  5. Kifőzzük bő vízben a tésztát és a pörkölt mellé tálaljuk.

 

Paradicsomos light gnocchi nokedli lisztkeverékkel

(Forrás: www.edenpremium.hu - GasztrOrsi receptek)

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 4 db csiperke gomba 76 g megtisztítva
  • 12 db koktél paradicsom 119 g
  • 2 gerezd fokhagyma 12,2 g megtisztítva
  • 140 g nokedli lisztkeverék+ 6 g Himalaya só +112 g víz

Elkészítés:

Keverjük össze a lisztkeveréket a hozzávalókkal. Formázzuk 2 cm átmérőjű hengerre és vágjuk 2 cm hosszú darabokra, majd nyomkodjuk meg villával. Lobogó vízben főzzük, amíg fel nem jönnek a víz tetejére (kb.2 perc). A gombákat szeleteljük fel vékonyra és kezdjük el pirítani száraz forró serpenyőben, majd kis idő múlva tegyük hozzá a félbe vágott paradicsomokat is. A fokhagymákat vágjuk vékony szeletekre és ezt is tegyük a serpenyőbe. Keverjük meg párszor. Nem kell szétfőzni, maradjon minden roppanós, nem baj, ha picit megkapatjuk.

1 adag gnocchi átlagos tápértéke:

284 kcal, 1,9 g zsír, 54 g szénhidrát (ebből 5,2 nem számolós), 5,8 g rost, 9,6 g fehérje

 

 

Vegán zöldséges lasagne

(Forrás: www.nosalty.hu)

(Kép forrása: jess.foodie)

hozzávalók 4 adag

  • paradicsomos lasagne tészta lapok (a mennyiség a jénai tál nagyságától függ, nekem rétegenként 2 lap, a szósz kb. 3-4 rétegre lesz elég)
  • 1 közepes cukkini
  • 1 közepes padlizsán
  • pár nagyobb (6-7 db) csiperkegomba
  • növényi "vaj"
  • növényi reszelt "sajt"

A paradicsomszószhoz:

  • 1 vöröshagyma
  • 2 kisebb gerezd fokhagyma
  • kevés olívaolaj
  • 3-4 paradicsom + paradicsompüré/lé (opcionális)
  • bazsalikom
  • provence-i fűszerkeverék
  • pizza fűszerkeverék
  • bors
  • ketchup (opcionális)

elkészítés

  1. A cukkinit és a padlizsánt meghámozzuk, felszeleteljük (lapos kisebb darabokra, hogy bele tudjon "lapulni" a lasagne tészták közé), besózzuk, és egy szűrőn hagyjuk lecsöpögni.
  2. A gombákat megpucoljuk, felaprítjuk, és félretesszük.
  3. Elkészítjük a paradicsomszószt: a paradicsomokat leforrázzuk, lehúzzuk a héját, majd apróra szeleteljük. A vöröshagymát felaprítjuk, és olívaolajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot. Öntünk hozzá paradicsomlevet (én házilag készített paradicsompüréből csinálom, ami inkább a paradicsomlé állagára hasonlít). A paradicsomlé azért kell, hogy "szaftosabb" legyen, de paradicsomszezonban már bátran el lehet készíteni akár 8-10 paradicsomból is (én a korai paradicsomok ízét nem annyira szeretem, ezért használok mellé paradicsomlét is ilyenkor). Hozzáadjuk a fokhagymát (én fokhagymanyomón keresztül teszem bele, de apróra kockázva is tökéletes), az aprított bazsalikomleveleket, és a többi fűszert is.
  4. Pár percig összefőzzük (ha túl "leves", én hozzáadott cukrot nem tartalmazó ketchuppel szoktam sűríteni rajta, ha szükséges).
  5. Közben kivajazzuk a jénai tálat, és ha elkészült a szósz, elkezdjük rétegelni a lasagnet: alulra tésztalapok, szósszal beborítjuk, rá a cukkini, padlizsán, gomba, megint tészta stb. A legvégén a tetejére reszelt sajtot szórunk (bőven). Figyeljünk arra, hogy az összes tésztalap teljesen be legyen borítva szósszal, különben oda fog égni a sütőben.
  6. Természetesen a tetejére lehet besamelt készíteni, ez esetben a sajt arra kerül rá (sajnos nekem most nem volt rá időm, de így is nagyon finom)!
  7. Sütőben 180 fokon kb. fél óráig sütjük (20 perc után érdemes villát szúrni bele, ha a tészta kész van, és a sajt is megolvadt a tetején, akkor fogyasztható! (Én kb. negyed órát tetővel szoktam sütni, aztán 10-15 percet még anélkül, hogy megpiruljon a sajt.)
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

 

Vegán spentos szélesmetélt, "tejszínes" gombával

Hozzávalók 2 személyre:

  • 200 g Óföldeáki spenótos szélesmetélt
  • 40 dkg csiperkegomba
  • 8 dkg vegán "vaj"
  • 1 kis hagyma
  • 1 citrom leve
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 dl vegán "főzőtejszín"
  • bors
  • petrezselyem

Elkészítés

Felhevítjük a vajat, üvegesre pirítjuk benne a megtisztított, finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a megtisztított, vékonyra szeletelt gombát, a citrom levét, megsózzuk-borsozzuk, puhára pároljuk. Megszórjuk liszttel, felengedjük tejszínnel. Finomra vágott petrezselyemmel tálaljuk.

Közben bő sós forrásban lévő vízben a tésztát 3 perc alat megfőzzük, félrehúzzuk a tűzhelyről és 3 percig a forró vízbenpihentetjük, majd leszűrjük. A gombamártással együtt tálaljuk.

Paradicsomos kagyló, Óföldeáki céklás spagettivel

Hozzávalók 2 személyre:

- 200g Óföldeáki céklás spagetti

- 1 doboz konzerv kagyló

- 1 üveg paradicsommártás

- 1 nagyobb paradicsom

- só, bors, csipet cukor, csipet oregánó, csipet majoranna

Elkészítés:

Bő sós forrásban lévő vízben a tésztát 3 perc alat megfőzzük, félrehúzzuk a tűzhelyről és 3 percig a forró vízbenpihentetjük, majd leszűrjük. Közben a Kagylót beleöntjük egy serpenyőbe a paradicsommártással és a fűszerekkel, átmelegítjük, ha szükséges pici liszttel sűrítjük, majd a tésztával tálaljuk.

Honlap készítés