Rágcsálnivalók
Fűszeres sült csicseriborsó
(Forrás: kép- www.vitalmagazin.hu,recept- www.nosalty.hu)
A csicseriborsó csodaborsó. Semleges ízének köszönhetően számtalan módon elkészíthető, emelett kiemelkedően magas folsav-, rost- és mangántartalommal büszkélkedhet. Vasban, rézben, cinkben és magnéziumban sem szűkölködik. Kiváló proteinforrás. Glikémiás indexe alacsony, ezért cukorbetegséggel és inzulinrezisztenciával küzdők számára kifejezetten ajánlott.
hozzávalók / 1 adag
A csicseriborsóhoz
- 40 dkg konzerv, vagy száraz csicseriborsó (a száraz csicseriborsót 1 napig áztatni szükséges)
A sós ízesítéshez, tetszés szerint bármit
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 ek napraforgó olaj (vagy fűszerolaj, szezámolaj)
- füstölt pirospaprika ízlés szerint (vagy chili)
- fokhagymapor ízlés szerint (vagy fokhagymás só)
- curry por ízlés szerint
- 1 dl paradicsomlé (ízlés szerint)
- 1 teáskanál barna cukor (ízlés szerint)
- rozmaring ízlés szerint
- bazsalikom ízlés szerint
- oregánó ízlés szerint
- kínai ötfűszer-keverék ízlés szerint
- mustármag ízlés szerint (őrölt)
- provence-i fűszerkeverék ízlés szerint
elkészítés
- Előmelegítjük a sütőt.
- Amennyiben száraz csicseriborsót használunk, előző nap beáztatjuk bő vízbe, és másnap 2 tenyerünk között sodorgatva ledörzsöljük a héjukat, leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük.
- Ha konzervet vásároltunk, leöntjük a levét, átöblítjük vízzel, és alaposan lecsepegtetjük.
- Sütőtepsi aljára rendezzük egy rétegben, a fölösleges vizet papírtörlővel leitatjuk.
- A borsóra öntjük az olajat (csak néhány evőkanálnyi a borsó mennyiségétől függően!), a fűszereket és a sót, és jól összeforgatjuk úgy, hogy a fűszeres köntös mindenhol egyenletesen fedje a szemeket.
- Ha édes változatra fájna a fogunk, akkor mézben, agávé vagy juharszirupban forgatjuk meg a borsókat sütés előtt.
- 30-40 percig sütjük, vagy addig, ameddig szép aranybarnára pirulnak.
- Sütés közben minden 10 percben forgassuk át a szemeket, hogy minden oldaluk szép piros és ropogós legyen.
- Mielőtt nekiesnénk a ropogtatásnak, hagyjuk teljesen kihűlni.
- Légmentesen záródó edényben egy hétig eltartható.
- sütési hőfok: 180°C
- sütési mód: alul-felül sütés