Pástétomok, krémek, szószok
Vegán "májkrém"
Forrás: www.isshappy.de
Hozzávalók:
- 250 g babkonzerv (én azért szárazbabot főznék inkább)
- fél vöröshagyma
- 1 fokhagyma gerezd
- 3 teáskanál pirospaprika por
- 1 teáskanál só
- fél teáskanál őrölt feketebors
- fél teáskanál őrölt majoranna
- 2 evőkanál sörélesztőpehely (opcionális)
Elkészítés:
- A fokhagymát és a vöröshagymát felaprítjuk és egy serpenyőben üvegesre pirítjuk.
- A konzervbabot lecsöpögtetjük és a pirított hagymákkal egy konyha robotgépben lepürésítjük.
- hozzáadjuk a fűszereket és tovább pürésítjük. Ha nagyon merev a massza, akkor egy pic vizet adhatunk hozzá.
- Ha elkészült, üvegtálba vagy műanyagba szedjük át és légmentesen hűtve tárolhatjuk max. 1 hétig.
Vegán majonéz
(Forrás: www.veganinja.hu)
Hozzávalók:
0,5 dl szójatej
0,7 dl semleges ízű olaj (pl. étolaj)
1 evőkanál cukor (vagy más, természetes édesítő)
1 csipet só
2-3 evőkanál citromlé
Az összetevőket beleöntjük egy befőttes üvegbe, és botmixer segítségével alaposan elkeverjük. Minél több az olaj, annál sűrűbb a majonézünk.
Csak szójatejjel működik, mert abban található szójalecitin, ami egy természetes emulgeátor, azaz segít a vízbázisú anyagnak az olajbázisú anyaggal elkeveredni, és krémet alkotni. A light szójatej sem működik sajnos erre a célra, csak a normál. És a végeredménynek nem lesz szójaíze!
Egyszerű olasz pizzaszósz
(Forrás: www.nosalty.hu)
hozzávalók / 4 adag
- 400 g konzerv paradicsom (olasz hámozott paradicsomkonzerv levével együtt)
- 1 dl passzírozott paradicsom
- 2 gerezd fokhagyma (áttört)
- 2 ek olívaolaj
- 1 csipet oregánó
- 1 csipet rozmaring
- 1 marék bazsalikom (friss)
- 1 csipet só
- 1 csipet cukor (ízlés szerint, ha túl savanyú)
elkészítés
- A hozzávalókat egy lábosba tesszük, addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Kb 10 perc.
- Ezután botmixerrel pürésítjük. 4 darab pizzára elengendő.
Aszalt paradicsomos tökmagkrém
(Forrás: kép: , Recept: www.impressmagazin.hu)
– 10 dkg tökmag
– 4-5 db aszalt paradicsom
– 1 gerezd préselt fokhagyma
– 1 dl hidegen sajtolt olíva vagy tökmagolaj
– 1 csipetnyi tengeri só
Az aszalt paradicsomot aprítsd össze aprítógéppel, majd keverd hozzá a ledarált tökmagot és az olajat. Ízlés szerint fűszerezd a pástétomot egy kevés sóval, és a préselt fokhagymával.
Mediterrán csicseriborsó pástétom
(Forrás: kép: http://www.taplaldazegeszseged.hu, Recept-www.impressmagazin.hu)
– ¼ csésze csicseriborsó
– 1 tk tahini (szezámmag krém) vagy 2 ek. növényi joghurt
– petrezselyemzöld apróra vágva
– 1 tk citromlé
– 1 csipetnyi tengeri só
A csicseriborsót előző este áztasd be, majd másnap főzd meg. Amikor puha lesz, szűrd le és add hozzá a szezámmag pasztát vagy a joghurtot. Ízlés szerint fűszerezd egy kevés sóval, petrezselyemmel és citromlével, majd turmixold simára.
Magyaros köleskörözött
– 10 dkg köles
– 1 vöröshagyma
– pirospaprika
– őrölt bors
– őrölt kömény
– só
– 1 ek. olívaolaj
A kölest 2x-es mennyiségű vízben megfőzzük. Nagyjából 10 perc alatt elkészül. Ha megfőtt, lefedve még állni hagyjuk kicsit, hogy jól megpuhuljon, majd a köleshez adjuk az apróra vágott hagymát, a fűszereket, és egy botmixerrel krémesre keverjük.
Fűszeres napraforgókrém
(Forrás: kép- www.nosalty.hu recept: www.impressmagazin.hu)
– 1 marék napraforgómag
– 1 csokor apróra vágott petrezselyem
– 1 ek. hidegen sajtolt olívaolaj
– 1 szelet piros pritaminpaprika
– 1 tk citromlé
– só, bors, kurkuma
Áztasd be előző este a napraforgómagokat, majd másnap szűrd le róla a vizet és egy kevés citromlével és a hidegen sajtolt olajjal turmixold krémesre. Ezt követően add hozzá az apróra vágott pritaminpaprikát, a petrezselyem zöldet és a többi fűszert, majd keverd simára a krémet.
Szezámmagos diókrém
(Forrás: www.impressmagazin.hu)
– ½ csésze szezámmag
– ½ csésze darált dió
– apróra vágott petrezselyem
– 1 tk citromlé
– 2-3 ek hidegen sajtolt tökmag vagy olívaolaj
– tengeri só
A szezámmagot pirítsd meg lassú tűzön, majd őröld meg kávédarálóval. Keverd össze a darált dióval, az olajjal, a fűszerekkel, és az apróra vágott petrezselyemmel.