Édes sütemények

Vegán - gluténmentes nápolyi

Hozzávalók:

- 5 db gluténmentes-, vegán Love Diet ostyalap félbe vágva (ha mindkét felét szeretnénk felhasználni, akkor a mogyorókrémből dupla ennyiséget kell számolni)

- 125 g pirított mogyoró

- 95 g porcukor (vagy tetszés szerinti cukor helyettesítő)

- 35 g olaj (tetszés szerint lehet napraforgó, mogyoró, szezám olaj is, de a kókusz olaj nem jó, mert megdermed)

- 115 g étcsokoládé

- 1 tk vanilia 

- pici só

Elkészítés:

Késes robotgépben addig kell a hozzávalókat turmixolni, amíg kicsit folyós nem lesz a masszánk, majd ezzel a házi készítésű mogyorókrémmel megkenjük az ostyalapok rétegeit és szeleteljük.

Vegán Baklava

Hozzávalók:

- 12 lap nyers rétestészta

- 400 g darált dióbél (+ 3ek cukor)

- Szirup ( 200 g cukor, 20 g rizsszirup, 230 ml víz), melyet össze kell főzni és félre tenni

- 150 g vegán margarin

Elkészítés:

A tepsi aljára 2*2 réteslapot lefektetünk, megkenjük margarinnal és vékony diós réteggel borítjuk. A következő rétegeknél már csak 2 lapot teszünk le és szintén kenjük, diózzuk. Ezt a folyamatot addig ismételjük, míg az utolsó 2 réteslapot zárólapként a tetejére helyezzük és margarinnal bekenjük. Kockára vágjuk és 170 fokon légkeveréses sütőben 40-45 percig sütjük. Amint elkészült, kivesszük a sütőből és a forró baklavát leöntjük a korábban elkészített sziruppal és hagyjuk kihülni. Jó étvágyat a desszerthez :)

Vegán kókuszos csokitorta málnával

Hozzávalók (18 cm átmérőjű tortához):

Tojásmentes kakaós piskóta:

280 g liszt

340 g cukor

40 g cukrozatlan kakaópor

1,5 tk szódabikarbóna

3/4 tk só

1 ek almaecet

240 ml víz

1 tk instant kávépor (opcionális)

120 ml olaj

Kókuszkrém a torta betöltéséhez:

200 g kókusztejpor

kb. 465 g víz

200 g kókuszreszelék

110 g cukor

Málnás réteg:

250 g málna (mirelit is jó)

20 g cukor

3-4 g pektin (ha nincs, nem tragédia)

Kókuszhab a torta oldalára:

2 dl kókusztejszín hidegen (pl. Cocomas)

25 g kókuszreszelék

15 g porcukor

Rusztikus csokilapok:

kb. 180-200 g étcsokoládé (ebből fog maradni)

+ málna és vegán habcsók a díszítéshez

Elkészítés:

Első körben elkészítjük a tojásmentes piskótát. A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd beleöntjük a folyadékokat is. Ha használunk instant kávét, akkor a teljes vízmennyiség egy részét forrósítsuk fel, abban oldjuk fel a kávét, és úgy öntsük a többihez. Csomómentesre keverjük a tésztát. Fogunk 3 db 18 cm-es tortaformát, az aljukba sütőpapírt fektetünk, az oldalukat kiolajozzuk (vagy formaelválasztó spray-vel befújjuk). Igazságosan beleadagoljuk a masszát a formákba, és kb. 25-30 perc alatt 180 fokon (légkeveréssel) készre sütjük. Tűpróba! Hagyjuk teljesen kihűlni, majd kivágjuk a formából. Ha esetleg kicsit megkérgesedett a teteje, lenyeshetjük, de ez csak egy lehetőség. ????

Elkészítjük a tejmentes kókuszkrémet. Ha nem akarunk kókusztejporral bajlódni, jó helyette a kókusztej is. A kókusztejport a vízzel és cukorral elkezdjük melegíteni, közben csomómentesre keverjük. Hozzáadjuk a kókuszreszeléket is. Ha bírjuk, kevergetjük (elég masszív cucc), pár percig még melegítjük, majd a tűzről levéve fedő alatt is puhulhat még egy keveset. Botmixerrel kicsit átmegyünk rajta, hogy a kókuszreszelék minél apróbb legyen. Félretesszük hűlni.

Elkészítjük a málnaöntetet. Ehhez a villával szétnyomkodott málnát a cukor felével feltesszük főni. A cukor másik felét összekeverjük a pektinnel (ha használunk), majd – ha már gőzölög a málna -, hozzákeverjük, és folytonos keverés mellett felforraljuk. Kész is.

Jöhet is a torta összeállítása. Ezt végezhetjük a kitisztított tortaformában is, úgy könnyebb szépen a lapokra egyengetni a kókuszkrémet. Ugyanakkor a torta jóval magasabb lesz, mint a forma, úgyhogy a felsőbb rétegeknél mindenképp oldaltámasz nélkül kell dolgoznunk. De úgy is simán megy. A rétegzés így néz ki: tortalap, kókuszkrém harmada, málnaöntet fele, majd újra ugyanez. A tortát végül a harmadik piskótalappal és kókuszkrémmel zárjuk. A kókuszkrémet kenegetni nem lehet, hanem szépen rá kell nyomkodnunk, egyengetnünk a piskótalapokra. Behűtjük.

A csoki dekorációhoz a csokilapokat már korábban is elkészíthetjük, de most sem késő. Ne spóroljunk a felhasznált csoki mennyiségével, mert lesz “hulladék”: a csokilapok egy része nem úgy törik, ahogy szeretnénk, így legyen tartalékunk. Utána a fel nem használt csokilapokat újra tudjuk hasznosítani, nem vész kárba.

Az étcsokit megolvasztjuk, temperáljuk, majd egy spatulával vékony rétegben szétterítjük egy sütőpapíron. Attól függően kenjük szélesre, hogy milyen magas lapokat szeretnénk. Szerintem például az is jópofa, ha nem ér teljesen a torta tetejéig a csokilap. Viszont sokkal semmiképp se lógjon túl rajta, az kicsit “medence” hatást kelt.

Egy ekkora tortához én egy előre vágott sütőpapírt hosszában kettévágtam, hogy könnyebb legyen vele dolgozni, és mindkettőre kentem csokit. Ha már kezd kicsit behúzni, mattulni a csoki, újabb sütőpapírt borítunk a tetejére, és feltekerjük. Ez úgy a legkönnyebb, ha fogunk egy sodrófát, konyhai papírtörlő hengert vagy celofántekercset, és arra tekerjük fel, lazán. Ne válasszunk túl kis átmérőjű hengert, mert akkor nagyon vékonyka csokilapokat fogunk kapni, sőt, könnyen szilánkosra törik a kitekeréskor. Feltekerés után békén hagyjuk fél órára. Ha gyorsítani szeretnénk a folyamatot, hűtőbe is tehetjük. Amikor megszilárdult, óvatosan kitekerjük. A kitekerés során fog lapokra törni. Utána a lapok magasságát a tortához igazítjuk, tetszőlegesen letördeljük. Precíziós munkához egy éles késsel, szikével megreszelgethetjük itt-ott a lapokat, hogy a vágyott formát megkapjuk. De ne essünk túlzásokba: ennél a technikánál az esetlegesség, rusztikusság a cél!

Miközben pihen a sodrófára tekert csoki, elkészítjük a kókuszhabot a torta oldalára. Erre azért van szükség, mert a kókuszkrém – amivel a tortát töltöttük – egy masszív, nem kenhető cucc, a torta oldalát ezzel nem tudjuk bevonni. A kókuszhabhoz a hideg kókusztejszínt a porcukorral lassú fokozaton habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a kókuszreszeléket. Bevonjuk vele a torta oldalát.

Végül a kész csokilapokat a torta oldalához tapasztjuk. Fontos: a frissen felkent kókuszhabra fognak jól odatapadni. Én azt az oktondiságot követtem el, hogy – mivel hullafáradtan raktam fel a csokilapokat éjjel -, másnap úgy ítéltem meg, szebben is el lehetne őket rendezni, úgyhogy leszedegettem, és átrendezve visszaraktam. Naggggyon rossz ötlet. Az addig szilárdan odatapadt csokilapok elkezdtek önálló életet élni: az otthoni hurcibálást még egész jól viselték, de az autós szállítás során függetlenítették magukat a tortától.

És akkor most már csak a torta tetejének dekorálása van hátra. Itt jönnek jól a tojásmentes habcsókok, amikkel garantáltan elő lehet idézni az áll-leesést a vendégek körében. ????

 


Mindenmentes isler

(Forrás: www.edenpremium.hu - GasztrOrsi receptek)

Hozzávalók:

  • 125 g Bake-Free linzer lisztkeverék
  • 83 g vegán növényi margarin
  • 45 g porrá őrölt eritrit
  • 1 kisebb kezeletlen citrom reszelt héja
  • 2 teáskanál vanília aroma

Csokimázhoz:

  • 60 g vegán cukormentes étcsokoládé
  • 20 g vegán növényi margarin

A kenéshez:

  • néhány kanál cukormentes lekvár

Elkészítés:

Keverjük össze a lisztkeveréket az eritrittel, hideg margarinnal, citromhéjjal és vanília aromával. Csomagoljuk folpackba és tegyük hűtőbe egy órára. Amikor kivettük száraz felületen nyújtsuk 0,5 cm vastagságúra és szaggassunk belőle köröket ( én 6 cm átmérőjű formával dolgoztam). Tegyük őket szilikonos sütőpapírral kibélelt tepsire, majd 180 fokos előmelegített sütőben süssük 10 percig alsó-felső sütéssel. Amíg hűlnek, készítsük el a csoki mázat. Tördeljük apróra a csokoládét, tegyük hozzá a margarint, majd gőz felett olvasszuk egybe őket. Ragasszuk össze a süteményeket lekvárral és mártsuk bele a tetejüket a csokimázba.

Ha nincs éppen otthon cukormentes lekvárunk, vagy nem kaptunk, akkor némi aszalt sárgabarackból könnyedén és gyorsan tudunk készíteni. Daraboljunk fel apró kockákra 100 g Eden Premium aszalt sárgabarackot és tegyük egy lábasba 55 g Eden Premium eitrittel és 90 g vízzel. Lassú tűzön melegítsük addig, amíg teljesen felolvad az eritrit. Amint kihűlt turmixoljuk egyneművé.

 

 

Diós linzer

(Forrás: www.edenpremium.hu - GasztrOrsi receptek)

Hozzávalók:

  • 125 g Bake-Free linzer lisztkeverék
  • 45 g eritvia
  • 30 g darált dió
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 20 g kókuszolaj
  • 1 tasak bourbon vanília aroma
  • 90 g víz

Baracklekvár:

  • 100 g aszalt sárgabarack
  • 55 g eritrit
  • 90 g víz

Elkészítés:

Linzer:
Keverjük össze a hozzávalókat ás pihentessük 15 percig. Száraz felületen nyújtsuk ki 0,5 cm vastagra, majd szaggassuk tetszőleges formákra az összes tésztát. Előmelegített 180 fokos sütőben szilikonos sütőpapíros tepsin süssük készre 10-15 perc alatt alsó-felső sütéssel.

Baracklekvár:
Daraboljuk fel a barackokat apróra, majd tegyük egy lábasba a többi hozzávalóval és lassú tűzön melegítsük addig, amíg teljesen felolvad az eritrit. Amint kihűlt turmixoljuk egyneművé.

Amint kihűltek a linzerek kenjük meg őket lekvárral. Nekem ebből a mennyiségből 12 db linzer jött ki.

1 darab üres (tehát lekvár nélküli) linzer átlagos tápértéke:

67 kcal, 10,5 g szénhidrát, amelyből poliolok 4 g, 1,4 g rost, 1,5 g fehérje

1 darab üres (tehát lekvár nélküli) linzer átlagos felszívódó szénhidrát tartalma: 6,5 g

 

 

 

Piskótatekercs

(Forrás: www.edenpremium.hu - GasztrOrsi receptek)

Hozzávalók:

Piskóta:

  • 300 g Bake-Free piskóta-muffin lisztkeverék
  • 110 g eritrit
  • 370 g víz
  • 1 teáskanál őrölt citromhéj por
  • 1 teáskanál vanília aroma

Lekvár:

  • 150 g aszalt sárgabarack
  • 83 g eritrit
  • 135 g víz
  • a szóráshoz eritrit

Elkészítés:

Piskóta:

Keverjük össze a hozzávalókat és öntsük szilikonos sütőpapírral kibélelt 25×35 cm-es tepsibe. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 25 percig alsó-felső sütéssel. Ahogy kivettük azonnal tekerjük fel a sütőpapírral együtt és így hagyjuk kihűlni.

Lekvár:

Daraboljuk apróra a sárgabarackot és öntsük egy lábasba az eritrittel és a vízzel. Melegítsük addig, amíg teljesen fel nem olvad az eritrit. Amikor kissé lehűlt turmixoljuk össze.

Kenjük a piskóta belsejébe, tekerjük vissza és szórjuk meg porrá őrölt eritrittel.

Az egész tekercs átlagos tápértéke:

1440 kcal, 21,9 g zsír, 489 g szénhidrát, amelyből cukrok 45,6 g, amelyből poliolok 194,6 g, rost 36,5 g, fehérje 31,8 g

Én 24 szeletre tudtam felvágni, így 1 szelet átlagos tápértéke a következő:

60 kcal, zsír 0,9 g, szénhidrát 20,3 g, amelyből cukrok 1,9 g, amelyből poliolok 8,1 g, rost 1,5 g, fehérje 1,3 g

Egy szelet átlagos felszívódó szénhidrát tartalma 12,2 g

Kókuszkocka

(Forrás: www.edenpremium.hu - GasztrOrsi receptek)

Hozzávalók:

  • 250 g Bake-Free piskóta muffin lisztkeverék 
  • 90 g eritrit
  • 1 teáskanál vanília aroma, vagy őrlemény
  • 310 g szobahőmérsékletű víz
  • csokipuding
  • 200 g kókuszreszelék

Elkészítés:

Keverjük össze a nedves és a száraz hozzávalókat, majd öntsük össze és dolgozzuk el alaposan. Azonnal töltsük egy 24×24 centiméteres szilikonos sütőpapírral bélelt formába, majd előmelegített 180 fokos sütőben süssük készre alsó-felső sütéssel 25 perc alatt.

Amint kihűlt a piskóta vágjuk 30 egyforma kockára. Villa segítségével egyenként mártsuk bele a pudingba, majd hempergessük meg a kókuszreszelékben.

1 darab, a recept alapján elkészített kocka átlagos tápértéke:
45 kcal, 1,6 g zsír, 10,8 g szénhidrát amelyből poliolok 4,7 g, 0,9 g rost, 1 g fehérje

1 darab, a recept alapján elkészített kocka átlagos felszívódó szénhidrát tartalma: 6,1 g

 

 

Mindenmentes marcipán süti

(Forrás: www.nosalty.hu)

hozzávalók / 12 adag

Piskótához

  • 4 dl mandulatej
  • 0.5 ek konjac liszt (4 kk)
  • 4 ek erythritol (vagy maltitol)
  • 5 csepp vaníliaaroma (ízlés szerint)
  • 5 csepp mandulaaroma (ízlés szerint)
  • 150 g mandulaliszt (zsírtalanított)
  • 1 csomag sütőpor

Krémhez

  • 300 g mandula (blansírozott egész vagy szeletelt)
  • 4 ek erythritol (vagy maltitol)
  • 50 ml kókuszolaj (vagy kakaóvaj)
  • 5 csepp mandulaaroma (ízlés szerint)
  • 5 csepp vaníliaaroma (ízlés szerint)

Csokoládéöntet

  • 2 ek erythritol
  • 2 ek cukrozatlan kakaópor
  • 15 ml mandulatej (kevés, vagy víz)
  • 40 ml kókuszolaj (vagy kakaóvaj, vegyesen a legjobb)

elkészítés

Piskóta elkészítése

  1. Egy tálban összekeverjük az édesítőt a 4 kávéskanálnyi konjac liszttel, és folytonos kevergetés közben felöntjük a tejjel, adjuk hozzá a vaníliát és mandula aromát, majd hagyjuk állni, amíg besűrűsödik (néha azért keverjünk bele), olyan állaga lesz, mint az összehabart tojásoknak. Kb 15-20 perc.
  2. Eközben egy másik tálban összekeverjük a lisztet és a sütőport, és amikor a konjac lisztes tej már megfelelően sűrű, akkor hozzáöntjük a lisztes keveréket, és tepsibe öntjük, majd, mint a hagyományos piskótákat, kisütjük.

Krém elkészítése

  1. A mandulát vízben áztatjuk egy teljes napig, majd leszűrjük (ha egy kicsit előzőleg összetörjük, – de nem teljesen –, akkor hamarabb megpuhul).
  2. Adjuk hozzá a folyékony állagú kókuszolajat, majd egy botmixer segítségével elkezdjük pürésíteni.
  3. Addig folytatjuk, amíg homogén krém állagúvá dolgozzuk össze.
  4. Ízlés szerint édesítsük és ízesítsük a mandula és vanília aromával.
  5. A kész krémet kenjük a kihűlt piskóta tetejére.

Csokimáz

  1. Az édesítőt összekeverjük a kakaóval és egy kevéske vízzel.
  2. Összefőzzük, amíg szépen besűrűsödik.
  3. Hozzáadjuk a kókuszolajat, és kicsit félretesszük, hogy kezdjen megdermedni.
  4. Amikor már megfelelően sűrű, de még folyékony, akkor rákenjük a süti tetejére.
  5. Díszíthetjük szeletelt vagy forgácsolt mandulával.
  • sütési hőfok: 180°C

 

 

Vegán rizskoch

(Forrás: www.edenpremium.hu - GasztrOrsi receptek)

Hozzávalók:

  • 150 g barnarizs
  • 160 g víz
  • 160 g Coco4me kókusztejszín
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 1 csipet fekete só
  • 3 evőkanál  Eritvia
  • 100 g barna rizsliszt
  • 0,5 csomag bio sütőpor
  • 1 csomag bio vaníliás pudingpor
  • 5 dl Cocco4me kókusztej a pudinghoz
  • 3 evőkanál Eritvia a pudinghoz

Elkészítés:

Mossuk át a barnarizst folyó víz alatt és öntsük fel 160 g vízzel. Adjuk hozzá a vanília kivonatot a fekete sót és a 3 evőkanál eritviát .Főzzük fedő alatt lassú tűzön addig, ameddig a vizet nagyjából beissza, majd öntsük fel a kókusztejjel. Főzzük vele puhára. Készítsük el a pudingot előírás szerint az adott hozzávalókkal. Keverjük össze a rizzsel, majd adjuk hozzá a sütőporral elkevert barna rizslisztet is. Öntsük kókuszolajos tepsibe és süssük készre 45 perc alatt 180 fokon alsó-felső sütéssel.

Tipp: Tálaljuk friss eperrel és csokoládé szósszal.

Honlap készítés