Sós sütemények

Vegán "sajtroló"

(Forrás: Tudatos Metropolita)

Hozzávalók:

Krém:

  • 3dl rizstej vagy szójatej,
  • 3 ek liszt,
  • ezt a 2 hozzávalót fel kell főzni csomómentesre és bele kell keverni
  • 15 dkg Violife sajtot
  • 6-8 dkg növényi margarint habosra kell verni és ha kihültek a "sajtos" keverék akkor a hozzávalókat össze kell keverni,
  • 6 dkg vegán tömlős sajtot kell hozzáadni
  • sóval, borssal esetleg kis szerecsendióval ízlés szerint fűszerezni.

Tészta: boltban vásárolható leveles tészta, melynől kis rolócskékat sütönk :)

Ha kihült a tészta, a krémet habzsákba tesszük és megtöltjük vele a rolócskákat. Reszelt Violife sajtba forgatjuk a végeit :)

Vegán sajtos pogácsa

(Forrás: www.edenpremium.hu - GasztrOrsi receptek)

Hozzávalók 14 darab pogácsához:

  • 125 g Bake-Free házi kenyér lisztkeverék
  • 155 g langyos víz körülbelül 40 fokos
  • 8 g Himalaya, vagy Parajdi só
  • 0,5 kávéskanál őrölt fekete bors
  • 2 kávéskanál fokhagyma por
  • 2 teáskanál őrölt majoranna
  • 1 evőkanál gluténmentes sörélesztő pehely (4,5 g)
  • 12 g növényi sajt

Elkészítés:

Keverjük össze a hozzávalókat a sajt kivételével és hagyjuk állni 10 percig. Nyújtsuk ki körülbelül 1 cm vastagságúra a tésztát és szaggassuk ki 4,5 cm-es pogácsa szaggatóval. A tenyerünk élével sodorgassuk meg az oldalait. Tegyük szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe és 180 fokos előmelegített sütőben süssük 15 percig alsó-felső sütéssel, majd szórjuk meg a reszelt sajttal és tegyük vissza további 5 percre.

1 darab pogácsa átlagos tápértéke: 49 kcal, 1,8 g zsír, 6,8 g szénhidrát, 1,3 g rost, 0,7 g fehérje

Szénhidrátcsökkentett sonkás-sajtos tekercs

Forrás: Szafi receptek blog, (A recept készítője: Kisné Gáspár Éva)

(gluténmentes, élesztőmentes, szójamentes, tejmentesen is elkészíthető)

Tészta hozzávalói (7 db tekercshez):

  • 180 g Szafi Reform paleo kelt tészta helyettesítő nyújthatós sós liszt.
  • 53 g folyékony kókuszolaj.
  • 210 g meleg(!!!) víz
  • 2 kisebb tojásfehérje

Elkészítés:

Első lépésként öntsük össze a 4 hozzávalót, majd nagyon gyors mozdulatokkal keverjük, végül dagasszuk csomómentesre. (kb. 1-2 perc mire eléri a tökéletes állagot)

5-10 percig pihentessük.

Kb. fél centi vékonyra nyújtottam bambuszrost liszten.

Megkentem:

  • 150 g görög joghurt (tejérzékenyeknek kókuszjoghurt)
  • 50 g reszelt sajt (tejérzékenyeknek növényi sajthelyettesítő)
  • 1 gerezd reszelt fokhagyma

keverékével.

Felcsíkozott főtt sonkát, apró kockára vágott feketeerdei sonkát, szeletelt újhagymát, petrezselymet szórtam rá, majd feltekertem mint a beiglit.

Megkentem tojás és joghurt keverékével, meghintettem szezámmaggal, kicsit lenyomkodtam a tésztát. Kissé ferdén szeleteltem, 7 db tekercs lett belőle.

Sütőpapíron 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 percig sütöttem.

 

 

Ropogós diétás magos kréker

(Forras: www.nosalty.hu)

hozzávalók 12 adag

  • 1 kis fej karfiol (nyers)
  • 5 dkg mandulaliszt
  • 3 ek napraforgómag (darált)
  • 3 ek szezámmag
  • 50 g mandula (darált)
  • 3 ek lenmag
  • 1 db tojás
  • 1 ek élesztőpehely (csapott evőkanál)
  • 1 kávéskanál őrölt fűszerkömény
  • fokhagymapor ízlés szerint
  •  ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 1 késhegynyi foszfátmentes sütőpor
  • 0.5 bögre zabpehely (darált)

elkészítés

  1. A nyers karfiolt turmixgépben daráljuk apróra, a zabpehellyel és az összes maggal egy tálban keverjük jól össze.
  2. Sózzuk, fűszerezzük, hozzákeverjük a sörélesztő pelyhet, sütőport.
  3. Ha kell, adjunk annyi vizet hozzá, amennyi ahhoz elég, hogy kenhető massza legyen. (Nekem nem kellett hozzá.)
  4. Szilikon formába vagy sütőpapírral kibélelt tepsire simítsuk, és süssük ropogós aranybarnára.
  • sütési hőfok: 170°C

Honlap készítés