Levesek

Rizsleves

(Forrás: www.edenpremium.hu - GasztrOrsi receptek)

Hozzávalók (4 adag):

  • 60 g barna rizs
  • 60 g blansírozott mandula
  • 2 db répa (108g)
  • 2 db petrezselyem gyökér (54g)
  • 1 közepes krumpli (244g)
  • 1 fej hagyma szeletekre vágva (102g)
  • 2-3 gerezd fokhagyma (13g)
  • 2-3 teásakanál Himalaya só
  • néhány szem tarka bors
  • 2 evőkanál sómentes ételízesítő (10g)
  • 1 evőkanál kókuszolaj (6g)

1 adag átlagos tápértéke:

  • 1039 KJ
  • 245 kcal
  • 33 g szénhidrát
  • 10 g zsír
  • 7 g fehérje

A tápértékek az adott alapanyagból, a receptben leírt mennyiségű zöldségből lettek kiszámolva. Mivel minden alapanyagnak eltérő lehet a pontos tápértéke, ezért az általunk közzétett tápértékek tájékoztató jellegűek.

Elkészítés:

Áztassuk be a mandulát 1-2 órára tiszta vízbe.

Főzzük meg félig a barnarizst sós vízben 25-30 perc alatt. (Tipp: készíthetjük maradék főtt rizsből, is. Akkor csak a végén adjuk hozzá a leveshez.) Hámozzuk meg és daraboljuk fel a zöldségeket, majd pirítsuk meg a kókuszolajon és öntsük fel vízzel úgy, hogy 3-4 centivel ellepje. Tegyük hozzá a fűszereket is. Amikor félig megfőtt adjuk hozzá a barna rizst is és főzzük készre. Közben turmixoljuk össze a mandulát annyi tiszta vízzel, amennyi éppen ellepi. Keverjük össze a levessel és rottyantsunk még rajta egyet.

 

Fűszeres lencseleves fodros kellel

(forrás: www.salatazo.hu)

Aki kóstolta ezt  a lencselevest, az egyből kérte a receptjét is. Nálunk nemcsak szilveszterkor van lencseleves, 2-3 hetente meg kell főznöm, mivel a tinilányaim annyira szeretik.

Fűszeres leve eltér a megszokott lencseleves ízétől, ne a hagyományos ízekre számíts, ha kipróbálod. A legvégén egy nagy marék zölddel “dúsítom”, ami lehet fodros kel, mángold vagy spenót.

A lencsét én soha nem áztatom, csak átválogatom és átmosom. Így kb. 40-50 perc alatt megfő.

Hozzávalók (4-6 személyre)

- 25 deka lencse (én zöld lencse párti vagyok, mert nem szeretem, ha szétfő a lencse), megmosva

- 1 közepes fej vöröshagyma, felkockázva

- 1 szál szárzeller, felkarikázva (elhagyható)

- 1-2 ek olíva olaj

- 3 gerezd fokhagyma

- 2 közepes sárgarépa, kis kockára vágva

- 2 marék friss zöld (spenót vagy fodros kel vagy mángold levél)

- 1 tk római kömény

- 1 kk paprika

- 1tk curry por

- 1-1/2 liter csirke- v. zöldség alaplé

- 1 konzerv kockázott paradicsom

- só, fekete bors

Elkészítés:

  1. Az olajon párold meg a hagymát és a szárzellert, amíg a hagyma megpuhul. Add hozzá a felkockázott sárgarépát és párold 2-3 percig.
  2. Majd keverd hozzá a fokhagymát és a fűszereket (római kömény, piros paprika, curry) és kevergesd 1-2 percig.
  3. Add hozzá a lencsét, öntsd fel az alaplével és a paradicsomkonzervvel. Sózd, borsozd.
  4. Amikor felforrt, vedd le a hőfokot és lassan forralva főzd, amíg a lencse megpuhul (vigyázz, ne főzd szét!) Ez kb. 40-50perc.  Ha nagyon sűrű lenne, tegyél hozzá menet közben vizet.
  5. A legvégén add hozzá a zöld leveleket. Én ezzel már nem is főzöm, a forró létől összeesnek úgyis.

 

 

 

Egyszerű medvehagyma krémleves (Lm, Gm)

(Forrás: www.mindmegette.hu)

Hozzávalók:

  • 25 dkg burgonya
  • 1/2 fej vöröshagyma
  • 1 db fehérrépa
  • növényi olaj
  • őrölt bors
  • 1 csokor medvehagyma
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • 1 dl főzőtejszín (lm)
  • 10 dkg lm sajt

Elkészítés:

  • A burgonyát alaposan megmossuk, kockára vágjuk és megfőzzük.
  • A vöröshagymát apróra vágjuk, a fehérrépát megtisztítjuk, lereszeljük és mind a kettőt olajon megpirítjuk. Sózzuk,borsozzuk, majd hozzáadjuk a főtt krumplit és kevés vízzel felöntjük és fedő alatt összeforraljuk. A medvehagyma leveleket, és a petrezselymet apróra vágjuk és hozzáadjuk a leveshez és összepároljuk.
  • A levest végül botmixerrel pürésítsük. A főzőtejszínnel pedig beállítjuk a kívánt, sűrűsségét, krémességét. Reszelt sajttal forrón tálaljuk.

 

 

 

Zöldbabfőzelék (Gm, Lm.)

(Forrás: www.mindmegette.hu)

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • növényi olaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1/2 db paprika
  • 1/2 db paradicsom
  • pirospaprika
  • 45 dkg zöldbab
  • őrölt bors
  • 1 kis doboz tejföl (lm)
  • 3 ek gluténmentes zabpehelyliszt
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • 1 ek zabpehely (gm)
  • citromlé

Elkészítés:

  • Az apróra vágott hagymát olajon megdinszteljük. Megsózzuk, és hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Beledobjuk a paprikát és a paradicsomot, majd megszórjuk pirospaprikával.
  • Összekeverjük, majd hozzáadjuk a zöldbabot. Megsózzuk, megborsozzuk, és felöntjük 5 dl vízzel. Lefedve puhára főzzük, majd kivesszük belőle a paprikát és a paradicsomot.
  • A tejfölhöz hozzáadjuk a zabpehelylisztet, és csomómentesre keverjük, majd hőkiegyenlítés (néhány kanállal hozzákeverjünk a forró főzőléből) után a főzelékhez adjuk.
  • Megszórjuk vágott petrezselyemmel és a zabpehellyel, végül pár csepp citromlével savanyítjuk. 

Vegán Rozmaringos Vargányakrémleves 

(Forrás: www.veganinja.hu)

Vargányakrémleves:

3 – 3,5 fej vargánya gomba nagyobb kockákra vágva
fél doboz (100 ml) Cocomas kókusztejszín
1 nagyobb ág friss rozmaring

A serpenyőbe, amiben a gombaszeleteket pirítottam, beletettem a felkockázott vargányát és a tönkjeit a rozmaringgal együtt, megsóztam, és kicsit pirítottam, időnként megkeverve. Mikor már valamennyire összeesett, hozzáadtam a kókusztejszínt és egy pohár vizet. Megkóstoltam, hogy kell-e még bele só, ízlés szerint újra sóztam, majd áttettem egy nagyobb lábasba, hogy kellemesen elférjen, és lehessen még hígítani. Amikor megfőtt, a gomba tönkjét érdemes külön megkóstolni, hogy rágós-e, vagy puhára főtt, az enyém szerencsére puha lett, így simán benne hagytam. A rozmaring ágat eltávolítottam (a levelek maradhatnak benne!), botmixerrel krémesítettem (csak fém fejűvel lehet forrón turmixolni!), kicsit még hígítottam és sóztam.

A pirított gombaszeletekkel, és csurgatott kókusztejszínnel a tetején tálaltam. Jó étvágyat!

 

 

 

Vegán “Májgombócleves” – Növényi Pástétomból, egyszerűen

(Forrás: www.veganinja.hu)

Hozzávalók:


1 hagyma felaprítva
3 közepes répa
egy marék friss petrezselyem aprítva
6 kicsi krumpli
3 marék sárga hüvelyű zöldbab (kihagyható)
3 marék zöldborsó
bors

A gombócokhoz:


1 doboz (200 g) Unicarm növényi pástétom
2 evőkanál kukoricakeményítő
2 evőkanál zsemlemorzsa
1 kávéskanál majoranna
bors

Elkészítés:

A répát, krumplit meghámozzuk, feldaraboljuk, és egy lábasba dobjuk annyi vízzel, hogy bőven elfedje. Hozzáadjuk a zöldbabot, petrezselymet, hagymát, sót és borsot. Fehérrépát, zellert, de akár patisszont is tehetünk bele, ezeket is az elején érdemes hozzáadni.

Levest általában úgy főzök, hogy kevesebb vízben, a kelleténél egy kicsit több sóval főzöm félkészre, majd felöntöm. Így a zöldségek sokkal ízgazdagabbak lesznek.

Mikor forr a levesünk, hozzáadjuk a zöldborsót. Mind a zöldbabból, mind a zöldborsóból fagyasztottat használtam. Ezen a ponton felönthetjük annyi vízzel, hogy már ne legyen sós, de még tele legyen ízzel.

Közben a pástétomot egy tálba kanalazzuk, és hozzáadjuk a kukoricakeményítőt, a zsemlemorzsát, borsot és a majorannát, majd felöntjük kb. fél dl vízzel. Nagyon alaposan elkeverjük, majd egy serpenyőben folyamatosan kevergetve melegítjük. Ettől kissé visszasűrűsödik, így könnyebb lesz kifőzni a gombócokat.

A levesünkből vegyünk ki egy kisebb lábasba annyit, amennyiben ki tudunk főzni néhány gombócot egyszerre, és van helyük feljönni a leves tetejére. Tegyük a tűzre a kis lábast is, és várjuk meg, hogy felforrjon benne az alaplé.

Két teáskanál segítségével formázzunk gombócokat – vagy inkább nudlikat. Az egyikkel kanalazzunk ki egy keveset a pástétomos masszából, és a másikkal kanalazzuk ki a kanálból, majd dobjuk a lobogó forró alaplébe. Egyszerre kb. 5 db-ot főzzünk, és 1-2 perc forralás után ki is halászhatjuk egy lyukacsos merőkanállal, vagy fém szűrővel. Főzzük ki az összes gombócot ilyen módon. A gombócokat egy külön tálban tálaljuk, mert könnyen lehet, hogy a levesbe téve szétáznának szegények.

Közben a levesünkben már megfőttek a zöldségek – ezt kóstolással illetve villával ellenőrizzük.

Vegán tárkonyos gombaleves

Hozzávalók:

  • 50 dkg csiperke (barna)
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 4 dkg vegán "vaj"
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 liter víz
  • 2 dl vegán "főzőtejszín"
  • csipet tárkonylevél
  • őrölt bors
  • 1 ek citromlé
  • 1 csipet cukor
  • 1 csokor petrezselyem
  • ízlés szerinti vegamix
  • 1 marék száraztészta
  1. A zöldségeket megtisztítjuk, a sárga- és fehérrépát felkarikázzuk, a vöröshagymát, a fokhagymát és a gombát felaprítjuk.
  2. Felhevített "vajon", magas hőfokon addig pároljuk a hagymát, a fokhagymát, a sárga- és a fehérrpát, ameddig elfő a levük. Hozzáadjuk a gombát, megsózzuk, megborsozzuk. Felengedjük a vízzel, majd  a tárkonnyal ízesítjük.
  3. Amikor újra felforr, belekeverjük a "tejszínt" és a citromlevet, hozzáadunk egy kis cukrot és a tésztát. Addig főzzük, ameddig a tészta megpuhul. Végül meghintjük friss petrezselyemmel, és tálaljuk.
Honlap készítés